Hva er pronasjon, underpronasjons og overpronasjons?
Pronasjon
Kroppen vår har sitt eget system som er ment å absorbere støt og det kalles pronasjon. Det er en rulling som skjer når vi setter foten ned i bakken, og den starter vanligvis på utsiden av hælen før den ruller frem mot stortåa. Det er en viktig egenskap som hjelper til med å fordele belastningen som foten utsettes for.
Det at vi overpronerer eller oversupinerer er noe vi vanligvis er født med, og det er viktig å huske på at det er helt naturlig. Av en eller annen grunn er noen født sterkere på visse områder enn andre, noe som kan føre til problemer. Du kan utvikle skader hvis du bruker feil fottøy for din pronasjonstype. En måte å finne riktig fottøy på er å prøve forskjellige sko og kjenne på hva som er mest behagelig for føttene dine.
Overpronasjon
Ved overpronasjon vil du merke at innsiden av foten ved ankelen beveger seg innover når du går eller løper. Når du sitter avslappet vil imidlertid den overpronerte foten se helt normal ut.
Man ser altså bare en forandring i foten når den er belastet, og fotens situasjon endres ikke så mye når det er støtte under foten, som f.eks. tepper. Problemet med overpronasjon er tiden foten holder seg i pronasjonsbevegelsen og hvor dypt den går; det hindrer foten i å gå videre til supinasjon.
Hvert steg vi tar i overpronasjon skaper en ubalanse i kroppen som kan føre til overdreven slitasje på sener, ledd, muskler og leddbånd.
Typiske symptomer på overpronasjon inkluderer:
- Plantar fasciitt / hælsporer
- Akilles senebetennelse
- Smerter i fotsålen
- Ryggsmerter
- Benbetennelse
- Knesmerter
Hvordan du kan sjekke hjemme om du har overpronasjon, vil vi forklare senere i artikkelen.
Underpronasjon
Med underpronasjon kan føttene dine være stive og ha høy vrist og bue. I noen tilfeller kan det være at bare hælen og tærne berører overflaten. Belastningen er derfor større sammenlignet med normal pronasjon. Personer med underpronasjon trenger god støtdemping for å unngå skader.
Årsaken til underpronasjon er ofte medfødt, men det kan også skyldes svakhet i visse muskler i foten, ankelen eller benet, som kan være forårsaket av:
- Feil fottøy
- Feilstilling i kroppen
- En skade i foten som har forårsaket problemer med muskler eller sener
En fot med overdreven supinasjon kan ikke tilpasse seg underlaget og musklene rundt foten må jobbe hardere for å opprettholde balansen. Dette skaper spenninger i kroppen, inkludert legger, knær, hofter og rygg, som kan føre til skader.
Som ved overpronasjon kan underpronasjon merkes når foten belastes. I motsetning til overpronasjon vil foten vinkle utover med underpronasjon.
Hva du kan gjøre selv :
- Bruk sko med ekstra støtdemping og eventuelt ekstra støtte i buen.
- Unngå sko med høye hæler eller tynne såler. Hvis du har tynne såler, kjøp en innleggssåle for ekstra støtte.
- Unngå å gå og løpe på hardt underlag som betong, da føttene føles bedre på mykere underlag.
Hvordan sjekke det selv
Veiledning for overpronasjon:
En rask måte å se om du overpronerer er å sjekke slitasjen på skoene dine. Hvis mest slitasje er på innsiden av sålen nær hælen og stortåen, kan du ha overpronasjon.
Det neste trinnet er å ta av sokkene og sjekke føttene. Har du lave buer eller flate føtter? Det kan være et tegn på overpronasjon.
Veiledning for underpronasjon:
Du kan også sjekke skoene dine for slitasje. Ved normal slitasje starter den i ytterkanten av hælen og beveger seg mot midten av sålen. Er det mest slitasje på utsiden kan du ha underpronasjon.
Ta deretter av sokkene og våt føttene. Gå på en overflate der du kan se fotavtrykket ditt. Hvis svært lite av buen er synlig, har du sannsynligvis underpronasjon.
Løpesko og overpronasjon
Personer med overpronasjon vil foretrekke sko med god støtdemping og støtte for å motvirke overdreven belastning og forebygge skader. Våre løpesko er utstyrt med utmerket støtdemping og støtten føttene dine trenger hvis du overpronerer. Sjekk ut løpeskoene våre her !
Vil du lese mer om sko til trening? Se vår artikkel om hvordan du finner de riktige skoene!