Hvad er pronation, underpronation og overpronation?

Hva er pronasjon, underpronasjon og overpronasjon?

Pronasjon

Kroppen vår har sitt eget system for å absorbere støt, som kalles pronasjon. Det er en rullebevegelse som skjer når vi setter foten ned i bakken, og den starter vanligvis på utsiden av hælen før den ruller fremover mot stortåa. Det er en viktig funksjon i kroppen vår som fordeler belastningen foten utsettes for.

løpesko med god demping for underpronasjon

Det at vi overpronerer eller oversupinerer er vanligvis noe vi er født med, og det er viktig å huske på at det er helt naturlig. Av en eller annen grunn er noen født sterkere på en bestemt måte og på visse områder enn andre, noe som kan føre til problemer. Du kan utvikle en rekke skader som følge av feil fottøy for den typen pronasjon du har. En måte å finne ut hva som passer deg perfekt, er å prøve forskjellige sko og kjenne på hva som er mest behagelig for føttene dine.

Overpronasjon

Ved overpronasjon vil du merke at innsiden av foten ved ankelen har en overdreven bevegelse innover når den treffer bakken under for eksempel gange eller løping, men når du sitter komfortabelt i en stol vil den overpronerte foten se helt normal ut .

Man ser med andre ord en forandring i foten først når man legger vekt på den, og situasjonen i foten endres i mindre grad når man har støtte under foten fra for eksempel myke underlag som tepper. Problemet med overpronasjon er tiden foten holder seg i pronasjonsbevegelsen og hvor dypt den går; noe som hindrer foten i å fortsette bevegelsen og gå tilbake til supinasjon.

Hvert skritt vi tar når vi overpronerer fører til ubalanse i kroppen og videre til overdreven slitasje på sener, ledd, muskler og leddbånd.

Typiske symptomer du kan oppleve med overpronerte føtter inkluderer:

  • Plantar fasciitt / hælsporer
  • Akilles senebetennelse
  • Smerter i fotsålen
  • Ryggsmerte
  • Benbetennelse
  • Knesmerte

Vi vil forklare senere i artikkelen hvordan du kan sjekke hjemme om du kan ha overpronasjon i foten.

Underpronasjon

Med underpronasjon kan føttene dine være stive og ha høyere vrist og bue. I noen tilfeller kan det være slik at kun hæl og tær kommer i kontakt med underlaget. Belastningen vil da være for stor i motsetning til de som har en mer normal pronasjon. Dette betyr at personer med underpronerte føtter trenger mye demping for å unngå stress som fører til skade.

Grunnen til at føttene kan ha supinasjon er vanligvis medfødt, men det kan også skyldes svakhet i visse muskler i foten, ankelen eller benet – svakheten kan være et resultat av:

  • Feil fottøy
  • En feilstilling i kroppen
  • Eller en skade du pådro deg i foten som forårsaket problemer for muskler eller sener

En fot som er for mye supinert vil ikke kunne tilpasse seg underlaget den går på, og musklene og beinene rundt foten må jobbe hardere for å opprettholde balansen. Over tid vil dette skape spenninger i ulike deler av kroppen, inkludert legger, knær, hofter og rygg – og vil føre til skader. Hvis det ikke skremmer deg, kan du enkelt sette det og kaste en skiftenøkkel i hele kroppen og føre til feiljustering og skade hvis problemet ikke blir rettet.

På samme måte som ved overpronasjon vil du kunne merke om du har denne typen pronasjon når du legger vekt på foten. I motsetning til overpronasjon vil de som underpronerer se fotvinkelen utover.

Hva du kan gjøre selv :

  • Bruk sko som gir ekstra god demping og eventuelt ekstra støtte i langsgående fotbue.
  • Prøv å unngå høyhælte sko og sko med tynnere såle. Har du sko med tynn såle, kjøp en innleggssåle som kan gi litt ekstra støtte.
  • Prøv å unngå å gå og løpe på hardt underlag som betonggulv og lignende, da foten trives bedre på mykt underlag. Dette for å stimulere fotens muskler og leddfunksjon. Jobber du på sykehus eller lignende, hvor det er hardt underlag, invester i sko med god demping slik at hælen ikke slites ned.

Hvordan sjekke det selv

Retningslinjer for overpronasjon:

En rask og enkel måte å se om du overpronerer er å se nederst på de vanlige skoene dine og legge merke til hvor du har mest slitasje. Hvis mesteparten av slitasjen er på innsiden av sålen nær hælen og stortåen, er sjansen stor for at du overpronerer. Du kan også legge merke til at skoene dine lener seg innover når du ser på dem på et flatt underlag.

Det neste trinnet er å ta av sokkene og se på de bare føttene. Har du lav fotfot eller flatfot? Dette kan være et tegn på at du overpronerer.

De som overpronerer opplever også en rekkevidde

Tilbake til bloggen