Intervaltræning for begyndere

Intervalltrening for nybegynnere

Slik kommer du i gang med løping

Er du nybegynner på trening og vil prøve løping og intervalltrening? Da er denne artikkelen for deg!

Først og fremst er det viktig å ha de riktige skoene, nærmere bestemt løpesko for kvinner . Denne typen sko har god støtdemping og gjør aktiviteten mye lettere, og du vil kjenne på følelsen av suksess. Etter det er det lurt å ha en aktivitetsplan der du noterer hvor ofte, hvor lenge og hvor raskt du ønsker å gjennomføre aktiviteten. Det kan også være lurt å skrive ned hvorfor du ønsker å gjøre dette slik at du kan se tilbake og finne motivasjon.

Å kle seg etter sesongen er viktig og det finnes ingen bedre følelse enn å ha det rette utstyret for å lykkes der man også kjenner på følelsen av suksess. Til vinteren, når temperaturen synker, er det greit å ha et par joggetights med børstet innside for å holde deg varm, sammen med en varmeisolert løpejakke som fortsatt føles lett å ha på. Når temperaturen stiger, mot sommeren, passer en god løpetights sammen med en sports-bh tilpasset dine aktiviteter. Det er noe med å ta på seg klærne du trenger for å komme i riktig stemning og finne inspirasjon.

Tips for god vinterløping - De beste tipsene

Løpetights og joggesko for kvinner

Hvite joggeskoHvite joggesko

Det er viktig å nyte løpeturen og ikke ha for strenge krav på de første turene. Det er viktig å sette seg inn i det først, og så kan man gradvis sette strammere planer og mål. Når du føler deg klar kan du øke tempoet og gjennomføre intervalltrening. Ikke glem å varme opp kroppen før du starter; det kan være nok å gå i 5 minutter før du begynner å løpe, og etter trening er det viktig å hvile slik at kroppen kan restituere seg.

Hvordan komme i gang med trening? – Tipsene du trenger

Se også våre tips for løping om vinteren her

Hva er intervalltrening?

Denne typen trening handler om å veksle mellom høy og lav intensitet under trening. I løpetrening betyr dette at du varierer tempoet mellom raskt og sakte i en viss periode og gjentar for en god treningsøkt. Du kan for eksempel starte med å gå i 5 minutter, deretter øke intensiteten til jogging i 4 minutter og øke til løping i 4 minutter, deretter redusere til jogging igjen i 4 minutter og gjenta. Det finnes en metode som heter 4x4 intervalltrening, men hva er det?

4x4

4x4 kan enkelt forklares som fire intervaller på fire minutter hver, som du gjentar fire ganger. Denne treningen kan passe alle, også deg som er nybegynner men ønsker å øke intensiteten på treningen. 4x4 er også en god kondisjonstrening som trener hjertet til å pumpe mer blod til kroppen.

4x4 er en enkel tommelfingerregel for intervallene dine, men denne kan også endres etter motivasjon og preferanser, for eksempel til 3x8 eller 5x6. Hvis denne typen intervalltrening ikke høres tiltalende ut, finnes det en annen type som kalles pyramideintervaller. Hva handler det om?

Pyramideintervaller

Denne typen intervalltrening innebærer å starte og avslutte med samme intensitet, og i mellom å øke den til en topp, for så å gå ned fra toppen til slutten. For eksempel starter du med ett minutt, som øker til 2, deretter 3, 4, 5, og fra 5 minutter begynner det å gå ned igjen, 4 til 3, 2 og 1 for å ende der du startet. Hvileperioden skal være halvparten av intervallet, så hvis du gjorde 2 minutters intervall, bør hvileperioden være 1 minutt.

Lykke til med løpetreningen.

Tilbake til bloggen