5 tegn på at du skal udskifte dine løbesko

5 tegn på at du bør bytte ut løpeskoene dine

Alle sko vil bli nedbrutt over tid, selv om du ikke har brukt dem lenge. Det finnes en gylden tommelfingerregel om at løpesko holder til 1000 km +/- 200 km. Dette varierer selvfølgelig fra sko til sko og hvor mye eller lite de har blitt brukt. I denne artikkelen vil vi gi deg noen råd om slitasje på skoen og overveielser du kan ta om å skifte dine løpesko ut.

1. Du kan ikke huske når du sist kjøpte nye løpesko

Sko har en levetid, som vi normalt måler i kilometer, men selv ubrukte sko kan bli nedbrutt over et år eller to. Skummet, som utgjør den mest kritiske delen av skoens demping, vil bli nedbrutt og bli mindre responsivt og "livlig" over tid. Selv ved sporadisk bruk anbefales det at du oppdaterer dine løpesko en gang i året og ved regelmessig bruk hver 3.-6. måned.

Hvite løpesko med god demping

Våre sko fra Famme har en chunky ytre såle laget av et lettere EVA skum, og i kombinasjon med innersålen fra Ortholite har de en formidabel levetid. Den omhyggelig konstruerte blandingen av de ulike egenskapene gjør dem til en utrolig god løpesko. Ta en titt på tilbakemeldingene vi har fått på dem på vår produktside.

2. Dine sko har flere rynker enn dine føtter etter et langt bad

En av de beste visuelle indikatorene på skoens slitasje er komprimeringen av mellomsålens skum. Skum som har mistet responsen, vil ha horisontale rynker og vil se "klemt" ut.

Dette er en bedre indikator enn gummiyttersålen på skoene - noen løpere og gjengere sliter gjennom deler av gummiet på mindre enn 150 kilometer på grunn av frikjsonen skoen og føttene opplever.

3. Over- og innvendig slitasje

Se etter hull eller usædvanlig slitasje. Disse er indikatorer på at skoen er over slitt og bør skiftes ut.

Mens de fleste ikke trenger å skifte skoene hver 6. måned, er det en god idé å se godt på dem etter 6 måneders bruk. Dette vil gi deg en god indikasjon på hvor raskt skoene dine blir nedbrutt.

4. Slitasje på yttersålen

Ta en titt på bunnen av skoene dine; hvis sålen er ekstremt slitt i et område, er det sannsynligvis tid for å erstatte dem.

Plasser skoen på en flat, jevn overflate i øyehøyde. De fleste sko skal sitte jevnt, uten å velte eller gyng. Hvis tappene (gummiseksjonene) på yttersålen er mer nedslitt, kan skoen vippe eller gynge, eller til og med stå skeivt.

“Normal” slitasje forekommer på yttersiden av hælen og jevnt over forfoten. Hvis du merker overdreven slitasje på andre områder, kan det være en indikasjon på at skoen er utslitt, eller at du trenger en annen type sko for dine biomekaniske behov.

5. Alt begynner å gjøre vondt

Det ville vært noe, hvis du aldri trengte å kjøpe et nytt par sko igjen. Men jo lenger du bruker en skos levetid, jo mindre støtte og demping vil den ha, noe som gir ekstra stress og tretthet til føtter, legger, knær og hofter.

Ta en titt på vår artikkel om pronasjon, overpronasjon og underpronasjon og smertene som kan komme av det.

Føles dine løpesko flate, eller har du merket små irritasjoner i knærne eller føttene? Hvis du opplever smerter, og disse smertene ser ut til å henge sammen med skoene dine, som begynner å bli gamle, kan det å skifte dem ut med et nytt, friskt par gi en kærkommen lindring for kroppen.

Hvis du tror at skoene har forårsaket feilslitasje og slitasje i ulike deler av kroppen, vil det være nødvendig å se på forebyggende midler, så smertene ikke blir verre. Ta en titt på vår artikkel om skadeforebyggende trening.

Tips for å bevare kvaliteten

  • Hold dem tørre. Etter regn eller intens bruk, som har ført til svette, fyll dem med avispapir eller lignende og la dem lufttørke. Gjør kun overfladiske vask av smuss og lignende på dine sport eller løpesko og legg dem aldri i vaskemaskinen. Ta en titt på vår artikkel, hvis du er i tvil om hvordan du skal vaske sko!

Våre alsidige sko kan dog vaskes i vaskemaskinen. Ta snørebåndene og innersålen ut og sett vaskemaskinen på 30 grader med lav sentrifuge

Tilbake til bloggen