5 tegn på at du skal udskifte dine løbesko

5 tegn på at du må bytte ut joggeskoene

Alle sko vil gå i stykker over tid, selv om du ikke har brukt dem på lenge. Det er en gylden tommelfingerregel det joggesko varer i 1000 km +/- 200 km. Dette varierer selvfølgelig fra sko til sko og hvor mye eller lite de er brukt. I denne artikkelen vil vi gi deg noen råd om slitasje på skoen og hensyn du kan ta rundt det bytte om ta av deg joggeskoene .

1. Du kan ikke huske sist du kjøpte nye løpesko

Sko har en levetid , som vi vanligvis måler i kilometer, men selv ubrukte sko kan forringes over et år eller to. Skummet , som er den mest kritiske delen av skoens demping, vil brytes ned og bli mindre responsiv og "livlig" over tid. Selv ved sporadisk bruk anbefales det at du oppdaterer joggeskoene en gang i året og med regelmessig bruk hver 3.-6. måned.

Hvite joggesko med god demping

Skoene våre fra Famme har en tykk yttersåle laget av et lettere EVA- skum , og i kombinasjon med innersålen fra Ortholite har de en formidabel levetid . Den nøye konstruerte blandingen av de ulike egenskapene gjør dem til en utrolig god løpesko . Ta en titt på tilbakemeldingene vi har fått om dem på produktsiden vår.

2. Skoene dine har flere rynker enn føttene etter et langt bad

En av de beste visuelle indikatorene på skoslitasje er komprimeringen av mellomsålens skum. Skum som har mistet responsen vil ha horisontale rynker og vil virke "klemt".

Dette er en bedre indikator enn gummiyttersålen på skoene - noen løpere og turgåere sliter gjennom deler av gummien på mindre enn 150 kilometer på grunn av friksjonen som skoen og føttene opplever.

3. Over- og indre slitasje

Se etter hull eller uvanlig slitasje . Dette er indikatorer på at skoen er overslitt og bør skiftes ut .

Mens de fleste ikke trenger å skifte sko hver 6. måned, er det lurt å se godt på dem etter 6 måneders bruk. Dette vil gi deg en god indikasjon på hvor raskt skoene dine går i stykker.

4. Slitasje på yttersålen

Ta en titt på bunnen av skoene dine; hvis sålen er ekstremt slitt i ett område, er det sannsynligvis på tide å bytte dem.

Plasser skoen på en flat, jevn overflate i øyehøyde. De fleste sko skal sitte jevnt, uten å velte eller gynge. Hvis tappene (gummiseksjonene) på yttersålen er mer slitte, kan skoen vippe eller gynge, eller til og med stå skjevt.

"Normal" slitasje oppstår på utsiden av hælen og jevnt over forfoten. Hvis du merker overdreven slitasje på andre områder, kan det være en indikasjon på at skoen er utslitt eller at du trenger en annen type sko for dine biomekaniske behov.

5. Alt begynner å gjøre vondt

Det ville vært noe hvis du aldri måtte kjøpe et par nye sko igjen. Men jo lenger du bruker en sko , jo mindre støtte og demping vil den ha, noe som gir ekstra stress og tretthet på føtter, legger, knær og hofter.

Ta en titt på vår artikkel om pronasjon, overpronasjon og underpronasjon og smertene som kan komme av det.

Føles joggeskoene flate, eller har du lagt merke til mindre irritasjoner i knærne eller føttene? Hvis du opplever smerte , og denne smerten ser ut til å være relatert til skoene dine, som begynner å bli gamle , kan det å erstatte dem med et nytt, friskt par gi en velkommen lindring for kroppen.

Hvis du tror at skoene har forårsaket slitasje i ulike deler av kroppen, vil det være nødvendig å se på forebyggende tiltak for at smertene ikke skal bli verre. Ta en titt på vår artikkel om skadeforebyggende trening .

Tips for å opprettholde kvaliteten

  • Hold dem tørre. Etter regn eller intens bruk som har ført til svette, fyll dem med avispapir eller lignende og la dem lufttørke . Gjør kun overfladisk vask av skitt og lignende på sports- eller joggeskoene dine og legg dem aldri i vaskemaskinen . Ta en titt på artikkelen vår hvis du er i tvil om hvordan du skal vaske sko !

Våre allsidige sko kan imidlertid vaskes i vaskemaskinen . Fjern lissene og innersålen og sett vaskemaskinen på 30 grader med lav sentrifugering

Tilbake til bloggen