Hvordan vasker du dine sko?

Hvordan vasker du skoene dine?

Å vaske joggesko er noe mange kanskje ikke tenker på som en nødvendig ting å gjøre fra tid til annen, da man ofte bruker de samme skoene om og om igjen. Du kan også tenke at sko er som klær, og at du absolutt bare kan kaste skoene i vaskemaskinen for å gjøre dem rene igjen. Det som ofte skjer er at man kan ødelegge de ømfintlige materialene som er brukt for å montere skoen, og i verste fall vri skoene fullstendig. Så hvis du virkelig tenker på å vaske skoene i vaskemaskinen, gjør det forsiktig og hold dem unna tørketrommelen. Legg skoene i et putetrekk, bruk kaldt vann, veldig lite vaskemiddel, og hvis du vasker helhvite sko - bruk blekemiddel i stedet, og med lav eller ingen sentrifugering, og la dem lufttørke. Igjen, ingen tørketrommel ! Nedenfor forklarer vi hvordan du kan vaske dem for hånd for å unngå å ødelegge favorittparene dine.

Unngå skitne sko med dette trikset

Et av de beste tipsene for hvite sko er forebygging. Hvis du vil holde dine nye joggesko rene og hvite så lenge som mulig, er det første du bør gjøre å impregnere skoene før du bruker dem. Dette vil føre til at mindre skitt fester seg til skoene, og eventuelle flekker blir lettere å vaske bort. Hvis skaden allerede er gjort, har vi flere effektive tips som fjerner selv de verste flekkene.

Generelle tips

Her er noen generelle tips for å opprettholde utseendet og kvaliteten på skoene dine før vi går rett til hvordan du vasker dem. De er veldig enkle og kan fort bli en fin liten rutine når du kommer hjem igjen. Det er alltid best å ta vare på disse trinnene så tidlig som mulig for å unngå at de blir veldig vanskelige å få rene igjen.

Trinn 1 - Vask bort synlig smuss. Vurder hvor mye tid du har til å gjøre det og bruk et rent håndkle, en brukt tannbørste som du har tenkt å kaste eller om du virkelig har det travelt; dine hender.

Som med tennene dine, er det viktig å fjerne skitt fra skoene dine slik at det ikke blir verre – det vil spare deg for fremtidige problemer og hodepine.

Trinn 2 – Det neste du kan gjøre er å fjerne rester av skitt som kom fra en tur ute; selv om du bare gikk en tur til butikken der veien er ren - vil du bli overrasket over hvor mye som kan sette seg fast under skoen.

Skyll skoene med et vått håndkle eller en konsentrert vannstråle; for eksempel under vasken eller dusjhodet hvis du er forsiktig nok. Det er spesielt nyttig hvis du har vært på løpetur i skogen der det er vått og gjørmete.

Trinn 3 – Sist men ikke minst, rengjør de store og synlige flekkene. Hvis du har store flekker på skoene og de er nyere, vil det sannsynligvis være mulig å fjerne dem hvis du raskt påfører en såpe- og vannblanding på flekken.

Hvilke produkter du kan bruke til dette avhenger av skoen, og vi går mer i dybden på hvordan du fjerner gjenstridige flekker og merker senere i artikkelen.

De andre generelle tipsene vil hjelpe deg mye, men det er viktig å være forsiktig med de forskjellige materialene skoene har og det vil kreve litt mer oppmerksomhet fra deg om du trenger å rense dem ytterligere. Nedenfor vil vi veilede deg gjennom hvordan du vasker strikkede, mesh-, lerrets-, skinn-, syntetiske- og semskede sko .

Strikkede og mesh sko

Også kalt strikke- eller strikkesko, som kan beskrives som pustende med et mesh-lignende utseende. Det har vært en stor trend den siste tiden å gå med strikkede joggesko, men problemet er at de også blir lett skitne. I motsetning til andre materialer som finnes i sko, er strikkede materialer svært porøse i naturen; med andre ord forsynt med porer og åpninger. Dette gjør at de tiltrekker seg gjørme, skitt, svette og alt som elsker å trenge inn i materialet og som ofte kan virke umulig å rengjøre.

Mesh -sko har samme problemer som strikkede sko, da de begge er laget av et pustende materiale. Smuss og annet rusk setter seg fast i nettet rundt skoen når du for eksempel er på løpetur eller trening. Forskjellen på mesh- og strikkesko er imidlertid at mesh-sko som regel er laget av syntetiske materialer som polyester eller nylon og tåler derfor grundigere rengjøring.

Hvordan vaske sko i vaskemaskinen

Joggeskoene våre er laget av mesh-materiale og vi har funnet ut at de tåler maskinvask så lenge du fjerner lissene og innersålen og setter vaskemaskinen på 30 grader med lav sentrifugering. De hvite skoene er laget på en slik måte at de beholder hvitfargen lenger. Men hvis du vil være mer forsiktig, følg rådene nedenfor.

joggesko, vaske sko, hvordan vaske sko

Ved hjelp av denne guiden vil vi gjøre det umulige mulig. Selv om strikkede og mesh-sko krever mye kjærlighet, betyr det ikke at de ikke kan forvandles til sin opprinnelige tilstand - de trenger bare litt ekstra tålmodighet og mildhet.

Slik gjør du

Med strikkede sko må du være veldig forsiktig, de er myke og formbare, noe som gjør dem mer skjøre sammenlignet med et nylonblandingsnett eller andre materialer. Dette betyr at børsting er en no-go og for grov for stoffet, så du trenger en myk klut eller mikrofiberklut for å fjerne flekkene.

 1. Når det gjelder rengjøringsprodukter, må du også være forsiktig. Kjemikaliene i vaskemidler kan være for sterke for stoffet. Bruk heller mild dusjsåpe.
 2. Dekk området du vil vaske med såpen og fukt det med kaldt vann.
 3. Gni den forsiktig med kluten til flekken er løftet ut av stoffet.
 4. Fjern såperester med et vått håndkle og la lufttørke.

Med mesh kan det være at det er brukt sterkere materialer som nylon og polyester, og det vil derfor være mulig å bruke en børste om du har, eller en brukt tannbørste. Det varierer også om skoene er myke eller harde; så hvis du bruker en tannbørste, bruk myk bust for myke sko og harde bust for harde sko.

 1. Du kjenner skoene dine best, så velg riktig børste – myk til myk og hard til hard.
 2. Børst av skitt og skitt som du har på skoen.
 3. Bland 1 del natron/bakepulver med 1 del eddik og fukt blandingen på de skitne områdene eller flekkene i ca 15 minutter.
 4. Etter at de 15 minuttene er over, skrubb forsiktig området du har dekket i noen minutter før du til slutt bruker en myk, våt klut til å vaske og tørke den bort.
svarte joggesko, joggesko, treningssko

Sko i syntetisk skinn

Materialet i syntetiske skinnsko holder ikke så godt fast på flekker som nylon/polyester mesh og er mer tilgivende enn ekte skinnsko, så heldigvis er det mye lettere å vaske syntetiske sko. Forhåpentligvis vil du legge merke til at smuss og smuss lett løftes opp når du begynner å rengjøre dem.

Slik gjør du

 1. Bland en blanding som inneholder varmt vann og litt mildt vaskemiddel.
 2. Ta en ren klut og fukt den i blandingen før du begynner å vaske de skitne områdene på skoen.
 3. Etter å ha fuktet de skitne områdene, skrubb dem forsiktig med en børste eller tannbørste i noen minutter.
 4. Tørk skoene rene med en myk, våt klut for å fjerne såperester og la skoene lufttørke.

Canvas joggesko

Lerretsko er imidlertid mindre tilgivende og blir lettere skitne enn sko av syntetisk skinn, men de er derimot veldig slitesterke. Når det er sagt, vil det være mulig å rengjøre skoene med vaskemaskinen din; bare vær forsiktig og sørg for at du legger dem i et putevar og bruk en skånsom syklus med kaldt vann og veldig lite vaskemiddel. Hvis skoene er helt hvite, kan du tilsette blekemiddel og utelate vaskemiddelet. Når programmet er ferdig, tar du dem ut og lar dem lufttørke. Men det er alltid best å vaske skoene for hånd, da du har mer kontroll over hva som skal hvor.

Hvordan gjøre det for hånd

 1. Lag en blanding som inneholder like deler natron og varmt vann.
 2. Finn den gode gamle brukte tannbørsten eller en ny spesielt for sko og dypp den i blandingen du har laget.
 3. Skrubb flekker og skitt av skoene med tannbørsten til de er rene.
 4. La skoene tørke med blandingen på før du eventuelt vasker bort natronblandingen når den har tørket og stivnet med en fuktig klut.

Lærsko

Skinn kan være et flott materiale som kan gjøre mye for et antrekk, men det kan også skape mye frustrasjon og hodepine når du skal rengjøre det. Du kan lett få ganske mange flekker på skinnsko, og de er svært utsatt for slitasje, noe som kan forvrenge materialets naturlige patina. Så snart du merker at skoene har en flekk, er det viktig å rengjøre flekkene som har oppstått grundig.

Slik gjør du

 1. Lag en blanding med litt flytende oppvaskmiddel og vann i en bolle. Dypp en mikrofiberklut i blandingen og bruk den til å forsiktig vaske synlig smuss og saltflekker fra overflaten av skoen.
 2. Tilsett natron i blandingen fra trinn 1 og bland den med en brukt tannbørste eller en passende skinnbørste. Bruk tannbørsten til å skrubbe sålene på skoen til du ikke ser mer smuss. Tørk bort såpen og skitten med mikrofiberkluten, eller skyll den forsiktig under vasken.
 3. En smart idé vi kom på er å bruke vindusvask for å få sko til å skinne! Spray midlet enten direkte på skoen eller på en mikrofiberklut, poler den og tørk den av.
 4. Gjør det samme med den andre skoen og la dem tørke helt, men hold dem unna direkte sollys og varme.

Sko i semsket skinn

Semsket sneakers er en av de mest frustrerende skoene å prøve å opprettholde kvaliteten på. Semsket skinn mangler den ytre beskyttelsesbarrieren som skinn har, noe som gir den en fløyelsmyk følelse, men det betyr også at den er veldig sårbar for en rekke ulykker du kan komme inn i mens du har dem på deg. For å gjøre vondt verre er semsket skinn også ganske motstandsdyktig mot rengjøring.

Hvis du ikke har gjort det, vil det være lurt å investere i en børste spesielt designet for semsket skinn. Bare vær forsiktig med børstingen da du ikke vil være for aggressiv, men børsten kan gjøre underverker for rengjøring av overflaten.

En annen ting du kan investere i er et semsket viskelær. Du trykker viskelæret mot flekken og gnir og manipulerer det til flekken forsvinner. Når du er ferdig, bruk en ren klut for å fjerne rester fra rengjøringen.

Hvis skoene fortsatt ikke er rene etter å ha brukt de to verktøyene du investerte i, eller hvis du bare ikke vil investere i dem, kan du bruke hvit eddik.

Slik gjør du

 1. Påfør litt hvit eddik på en ren klut og fukt kluten forsiktig på flekken. Du trenger ikke mye eddik, så bruk så lite som mulig.
 2. Vask forsiktig flekken med kluten som har hvit eddik på.
 3. Etter å ha fjernet flekken, rengjør området med en fuktig klut eller et håndkle og la det lufttørke.

Hvordan holde skoene rene

Nå som du har fått en grundig innføring i hvordan du rengjør joggesko, kan vi avslutte veiledningen med noen enkle tips for å holde dem rene.

 1. Sjekk skoene hver gang du kommer hjem. Det kan virke som en unødvendig og irriterende ekstra ting å gjøre, men hvis du følger med på hvordan skoene dine har det før du legger dem fra deg, kan du bevare kvaliteten.
 2. Det er superviktig å rengjøre
Tilbake til bloggen