BCAA: Hvad og hvorfor?

BCAA: Hva og hvorfor?

Hva er BCAA?

BCAA er en forkortelse av forgrenede aminosyrer, kalt forgrenede aminosyrer på dansk. Menneskekroppen består av 20 aminosyrer, hvorav 12 er ikke-essensielle aminosyrer, noe som betyr at kroppen kan danne dem selv. De resterende 8 er essensielle aminosyrer. Disse kan ikke produseres av kroppen selv og må derfor tilføres kroppen fra utsiden.
De fleste som trener eller driver med konkurranseidrett ønsker ofte å opprettholde så mye muskelmasse som mulig. Og her kan BCAA være en hjelpende hånd. Muskler består av proteiner, og proteiner består av aminosyrer. Du kan si at aminosyrene danner byggesteinene til proteiner.

Fordelen med BCAA er at i motsetning til vanlig proteinpulver, trenger ikke BCAA brytes ned i leveren først. Derfor er BCAA en raskere proteinkilde for musklene.
BCAA har blitt et mye brukt kosttilskudd blant folk som trener. Dette er fordi BCAA raskt og enkelt brytes ned i kroppen. Aminosyrene kommer raskere inn i blodet, og kroppen trenger derfor ikke behandle dem i samme grad som om du drakk en proteinshake. Ved å innta BCAA er det også lettere å stimulere til ny muskelbygging, forbedre restitusjonen og forhindre at muskelceller brytes ned.

Når skal man spise BCAA?

Den mest optimale tiden å drikke BCAA er enten rett før eller under trening. Ettersom aminosyrene tas opp raskt, er de fullt tilgjengelige både under og etter trening, når muskelvevet skal bygges opp igjen. Du kan også drikke BCAA i løpet av dagen. Når det konsumeres gjennom dagen, opprettholdes proteinsyntesen i kroppen. Proteinsyntese er prosessen som skjer i kroppen når protein dannes fra aminosyrer.

Hvilken BCAA?

Vår BCAA fra kvinners beste kommer i mange forskjellige smaker slik at du kan finne din favoritt. Drikk den under trening og gjerne hele dagen. Bland 1-2 skjeer BCAA med vann og rist til det er blandet. Mengden vann avhenger av hvor sterk smak du ønsker.

Kvinners beste BCAA er blandet i et forhold som kalles 2:1:1 (l-leucin, L-valin og L-isoleucin) Disse tre aminosyrene er essensielle for muskelbygging, og dette forholdet er den mest optimale aminosyrefordelingen.
I tillegg inneholder den nesten ingen karbohydrater og har lavt innhold av kcal.
Du kan ikke konsumere for mye BCAA. Kroppen vet selv hvor mye den trenger, og derfor skiller den ut aminosyrene som den ikke kan ta opp. De overflødige aminosyrene forbrennes enten i kroppens system eller omdannes til fett. Det er derfor ikke farlig å innta for mange aminosyrer, du må bare bruke dem forsiktig som alle andre kosttilskudd.

Tilbake til bloggen